WhatsApp Image 2022-08-17 at 10.12.14 PM

אטופיק דרמטיטיס ("אסתמה של העור")

בשנות התמחותי בארה"ב, שהיתי במשך שנתיים ויותר בבי"ח המיועד אך ורק לחולי אלרגיה ואסתמה, מקום מאד מאד מסודר. חולים היו מוזמנים זמן רב מראש, בד"כ ממרחקים גדולים, אלתורים לא היה הצד החזק של בית החולים ובד"כ הכול התבצע לפי המתוכנן. בכל זאת הייתה פעם אחת שסטיתי מהתוכנית. מעשה שהיה כך היה, באחד הימים בשעת אחה"צ, תוך כדי קבל חולים מתוכננים במרפאה, נקראתי לפתע לעזוב את החולים המוזמנים ולקבל חולה חדשה אשר אושפזה באופן בלתי צפוי. לרגע לא הבנתי…. הכיצד? מה זה אשפוז לא צפוי? הרי אפילו חדר מיון אין כאן? ובכ"ז פגשתי את החולה "הבלתי מתוכננת", הייתה זו נערה במחצית השנייה של שנות העשרה שלה אשר הוטסה ממרחק של 1500 ק"מ לאשפוז דחוף עקב מחלה אלרגית. המחלה הייתה "אטופיק דרמטיטיס" המכונה בפי העם "אסתמה של העור".  פתיח זה בא להראות עד כמה מחלה זו יכולה להציק ולמרר לחולה את החיים

האבחנה של "אטופיק דרמטיטיס" מפוזרת בחופשיות וברוחב יד. ישנם חולים רבים הנושאים עליהם תווית זו ללא כל הצדקה. רופאים רבים משתמשים במינוח בחופשיות וחולים רבים במחלות עור שונות מסתובבים בתחושה שהם אלרגיים וסובלים מ"אטופיק דרמטיטיס" למרות שלמעשה סובלים ממחלות ותופעות עור לגמרי שונות. חלק גדול מאי הבהירות נובע מכך שרופאי עור משתמשים במינוח זה באופן גמיש ואילו המומחים לאלרגיה משתמשים באבחון זה רק לאחר שהחולה עמד ב"מבחני קבלה" בעלי קריטריונים מחמירים. למען ההגינות יש להודות שזו גורלה של מחלה שאין לה אבחנה מעבדתית חד משמעית או לחילופין אבחנה גנטית. בפרק זה אתייחס למחלה באבחנתה השמרנית והמצמצמת. זאת תוך כדי כך שאני מודע לתסכול שנגרם לחולים עם פריחות שהוגדרו כ"אטופיק דרמטיטיס" ע"י רופא אחד או יותר, ונשלחו למומחה לאלרגיה לצורך אבחון הגורם, כאשר נאמר להם שאין המדובר ב"אטופיק דרמטיטיס". במצב זה, שאינו נדיר, מיד מתעוררת השאלה "אז מה יש לי?" "כל החיים ידעתי שאני אלרגי ועתה…" אולם ל "אטופיק דרמטיטיס" מאפיינים מוגדרים, טיפולים ספציפיים ומהלך שבמקרים רבים ניתן לחזותו. לכן אבחנה מדויקת ככל האפשר חשובה

"אטופיק דרמטיטיס" אינה מחלה נדירה, וכמו רוב המחלות אלרגיות, שכיחותה במדינות המפותחות עולה ונוסקת בעשורים האחרונים. מערכים כי בעולם המערבי -10-20% מהילדים סובלים במהלך ילדותם מ"אטופיק דרמטיטיס". המספרים במבוגרים נמוכים באופן משמעותי, 1-3% מהמבוגרים סובלים מ"אטופיק דרמטיטיס".

מאפייני המחלה

  • למרות התיאור הדרמטי בפתיח שהתייחס לנערה עם פריחה וגרד קשים, "אטופיק דרמטיטיס" אינה פריחה מגרדת. אלא, "זהו גרד שפורח". ההבדל הוא לא רק סמנטי אלא מהותי, ז"א הגרד מופיע לפני הפריחה, יתר על כן, הרבה פעמים הפריחה הנה התוצאה של הגרד. זהו מאפיין ראשון וחשוב ביותר. מחלת עור שאינה מלווה בגרד, כמעט בוודאות אינה "אטופיק דרמטיטיס". זהו א"כ הקריטריון הראשון והחשוב ביותר. הגרד קיים במהלך כל היום אולם הסיפור העיקרי מתרחש לעיתים קרובות בלילה וגם תוך כדי שינה. לא אחת מגלים ההורים למגינת ליבם כי הילד התעורר כולו מלא סימני גרד והסדין מלא בכתמי דם.
  • "אטופיק דרמטיטיס " מתאפיינת בפיזור אופייני. ז"א אזורי הגרד והפריחה בד "כ מאד מוגדרים. מיקום הפריחה משתנה עם הגיל. בתינוקות אופייני שיש בלחיים, אזורי המרפקים בעיקר בצד האקסטנסורי (הצד ההפוך לקיפול), והצוואר. ועוד. למעשה הפריחה בתינוקות יכולה לתפוס כמעט את כל שטח הגוף. לא במקרה נכתב כמעט, האזור המכוסה ע"י החיתול לא מעורב, עוד נחזור למשמעותה האפשרית של עובדה זו. בהמשך החיים, בגיל הילדות המוקדמת, אזורי הגרד והפריחה מצטמצמים ומחליפים כיוון – הפריחה עוברת לצד הפנימי של קפלי המרפקים (צד פלקסורי -צד הקיפול) ואל האזור מאחורי הברכיים. שטחי גוף נוספים הנפגעים הם אזורי שורש כף היד, כף היד, הקרסול, כף הרגל, הפיטמה והצוואר. הרגשת החספוס והיובש יכולה להיות לא רק באזורים אלו אלא גם באזורי גוף אחרים כגון בטן, גב ועוד. עם ההתבגרות המחלה נוטה להיעלם לגמרי או להתרכז בקפלים וכפות ידיים. למרות שהפיזור מהווה גורם חשוב בקריטריונים לאבחנה יש תמיד לזכור שמדובר בביולוגיה באופן כללי וברפואה בפרט גם במחלה זו יש יוצאים מן הכלל. ובכן יש לנו עד כה שתי עקרונות הראשון:  גרד, השני: פיזור אופייני.
  • העיקרון השלישי – הפוגות והתלקחויות. "אטופיק דרמטיטיס" היא מחלה בעלת הפוגות והתלקחויות, דהיינו המחלה נוטה להיעלם לפרקי זמן ולשוב ולהתלקח. לרוב גם בהפוגות קיים מרכיב מאד מרכזי של המחלה, עור יבש. הנטייה להפוגות והתלקחויות דומה למחלות אלרגיות אחרות כמו אסתמה ונזלת אלרגית "אלא שבאטופיק" דרמטיטיס המהלך של הפוגות והתלקחויות עוד יותר מאפיין ודרמטי.
  • המרכיב הרביעי – קיום אלרגיה מוכחת בחולה או משפחתו.

קיימים מאפיינים נוספים החשובים ביותר בהם:

  • תבחיני עור חיוביים לאלרגיה,
  • זיהומי עור חוזרים,
  • רמות גבוהות של IgE בדם ועוד. אולם אם שניים מארבעה המאפיינים הראשונים חסר יש לצפות מהרופא שישקול אבחנה אחרת.

"אטופיק דרמטיטיס" באברים נוספים:

לא רק העור יכול להיפגע מ"אטופיק דרמטיטיס"' אחד המקרים היותר דרמטיים שהכרתי היה שוב בדנוור קולורדו. משפחה מישראל האבא בעל מקצוע חופשי אשר ידיעת השפה והשימוש בה מהווים מרכיב חשוב ביותר בעבודתו, נסעה לדנוור עם הילד שסבל ממחלות אלרגיות, אסתמה, נזלת אלרגית ו"אטופיק דרמטיטיס". האחרונה הייתה המשמעותית ביותר היות והייתה גם פגיעה בקרנית העיין. עוד אחזור למקרה זה….

גורמי ההתלקחויות

ההתלקחויות הן החמרות משמעותיות במצב העור. ההתלקחות יכולה לבא על רקע עור חולה ולהתבטא בהחמרה או אף על רקע עור לגמרי בריא או כמעט בריא דהיינו עור יבש.

זיהומי עור

בחטף הזכרתי למעלה קיום זיהומי עור. אולם זיהומי עור ודלקות עור שנגרמות מחיידקים, במיוחד חיידק בשם סטפילוקוקוס זהוב, (Staphylococcus Aureus), אינם מרכיב שולי אלא מהווים כנראה את אחד המרכיבים העיקריים של המחלה וגורם/תורם מרכזי להתלקחות. לחולים עם אטופיק דרמטיטיס "פגמים" רבים בהם חסרים של לפחות שני מרכיבים חלבוניים אשר תפקידם להילחם במזהמים של העור. העור של כולנו מהוה מקום מפגש עם הסביבה החיצונית אשר כידוע אינה סטרילית ומלאה בחיידקים רבים. בניהם חיידק בשם "סטפילוקוקוס אאוראוס". לאדם נורמלי מנגנוני הגנה המונעים מחיידקים אלו לחדור את מעטה העור. אולם בחולי "אטופיק דרמטיטיס" אותם חלבוני ההגנה לא מתבטאים אן מתבטאים במידה מועטה ביותר. חדירת החיידקים משרים גם דלקת וגם גירוי כמו אלרגי אשר תוצאתו גרד בלתי נסבל. אינפורמציה זו מסוף2002 שופכת מעט אור על מחלה מציקה זו ונותנת תקווה לשיפור ההבנה והטפול ובינתיים, עם השנים כאמור התגלו עוד "פגמים" בהגנה נגד זיהומים וכן פגם מרכזי בליקוי בשמירה מפני אבוד נוזלים (התאיידות) דרך העור. מחלה זו נמצאת במרכז המחקר ובבדיקה ובפיתוח מעל 20 מולקולות, על אחת מהן בהמשך…

מה עוד גורם להתלקחויות? –

מזון

לחולי "אטופיק דרמטיטיס" תבחיני עור או RAST חיובי לסוגי מזון שונים. בין הרופאים קיימים חילוקי דעות עד כמה לאלרגיה, או למעשה לריגוש, לחלבון שמקורו במזון משמעות וחשיבות במחלה והתלקחויותיה. ישנם מקרים בהם יש למזון תפקיד ברור ומוכח, מצב זה קיים רק במיעוט המקרים בעוד באחרים המצב יותר מעורפל. המצב דומה גם לגבי התפקיד של אלרגנים נשאפים, ולכן יש לשקול כל מקרה לגופו של עניין, ולהציע טיפול "תפור" לחולה. בנושא זה יש חדש, ראו בהמשך, כמעט הכול בידיים של ההורים. 

אלרגיות אחרות

גם אלרגיות לחומרים נשאפים (חומרים באוויר) יכולים לגרום להתלקחות. ישנם ילדים אשר תקופות ההתלקחות שלהם חופפים את עונות הפריחה של הנשאפים להם הם אלרגיים.

מתח – מצב נפשי

לרוב אני מחשיב את עצמי לאלו הממעטים לגרוס כי למחלות בכלל ולמחלות אלרגיות בפרט יש רקע "פסיכוסומטי", אולם ב"אטופיק דרמטיטיס" שינוי במצב נפשי במיוחד מתח יכול לגרום לגרד ולהזנחת הטיפול בעור ולתרום בכך להתלקחות.

הירשמו לייעוץ אצל פרופ' יצחק כץ
בנתיים לא פעיל- נתן לשלוח דוא"ל [email protected]

ההרשמה לייעוץ כרוכה בתשלום מקדמה- בנתיים אופציה לא קיימת

נתן לשלוח מייל [email protected]

אבחנה

פרט לאבחנה בהתאם לקריטריונים קליניים — ז"א בדיקת הרופא שהיא המכרעת ניתן בכ"ז לבצע מספר בדיקות אשר יעזרו לאבחנה. אבחון מצב אלרגי ע“י בדיקת ספירת דם והדגמת רמות גבוהות של איזונופילם בין תאי הדם הלבנים. במרבית המקרים — 80% במעל מהנבדקים להם “אטופיק דרמטיטיס” – הנוגדנים המיוחדים לאלרגיה IgE יהיו גבוהים באופן משמעותי מהרמות הנורמליות. תרביות של חיידקים מאזורי פצע יראו בד “כ חיידקים  Staphylococcus Aureus. עד אשר יפותחו מבדקים יותר ספציפיים נאלץ להסתדר עם החוש הקליני ומעט העזרה מהמעבדה.

טיפול

הטיפול במחלה אינו פשוט, אינו חד פעמי בבחינת “זבנג וגמרנו” וגם לא כל מרכיביו של הטיפול מקובלים על כולם.

טיפול בעור

שמור על עור בריא ולח.

לא לגרד

קל להגיד אבל ב"אטופיק דרמטיטיס" קשה לבצע. כפי שדנו לעיל מדובר בתפקוד לקוי של העור כמחסום ומפריד, דבר הגורם לעור יבש ואיבוד מים מוגבר. כל גירוי יגביר את הבעיה, אי לכך יש להפחית גירויים לעור; סבונים, דטרגנטים, כימיקלים, עשן, אלכוהול, חומרי בישום ובגדים “מגרדים” יכולים להפריע. יש להעדיף סבונים" עם מינימום יבוש" מינימום פגיעה בשכבת השומן של העור, וחומציות ניטרלית (7 pH) מועדפים.

זיהוי והימנעות מגורמי התלקחות:

גם זה נשמע קל זה ממש לא קל ובד"כ מתסכל. 

יש להתייחס ל 4 מרכיבים; זיהום, מזון אלרגני (אם אובחנה אלרגיה), אלרגנים נשאפים ומתח נפשי.

זיהום

חלק נכבד אם לא מרבית ההתלקחויות מתחילות בזיהום. לכן יש לחשוד בזיהום בכל התלקחות ולטפל בהתאם. בד“כ רוב האנטיביוטיקות הפשוטות (כגון “צפורל”) המתאימות לטיפול בחיידק ה  Staphylococcus Aureus יתאימו לטיפול. יש רופאים אשר יעדיפו לבצע בדיקת תרבית ורגישות ואח"כ לטפל. אנטיביוטיקה מקומית חשובה ביותר אף היא. הבעיה היא שלזיהום יש נטייה לחזור.

הימנעות מאלרגנים

למרות שמדובר במשימה לא פשוטה יש לעשות 100%…. מאמץ יש לזהות למה החולה אלרגי. אם מדובר במזון — יש לוודא שאכן מדובר בממצא רלוונטי ולא רק בריגוש (ראה דיון באבחנה וגורמי אלרגיה) ואם אכן יש להימנע. אם מזהים גורמים אלרגניים נשאפים (סביבתיים) המשימה הופכת להיות הרבה יותר מורכבת. יש גם המפקפקים בחשיבות וביעילות טיפול מונע סביבתי, ועמדתם יש לה על מה לסמוך, לא בכל המחקרים הצליחו להראות השפעה מטיבה של טיפול סביבתי. הבעיה נעוצה כנראה שלא הצלחנו עדיין לפתח הנחיות אשר יהפכו סביבה לא טובה לסביבה נקיים מאלרגנים או שההנחיות לא ממולאות בהקפדה. אולם אם נחזור אל אותו ילד עם הפגיעה בעין שהוזכר למעלה בפרק זה, הסכיתו וקראו והחליטו עבור עצמכם. מצבו של הילד השתפר בדנוור עם טיפולים מידי מיטב המומחים. ההורים תכננו את שובם לארץ, כזכור האבא בעל מקצוע חופשי ללא רישיון במקצועו בארה"ב וללא מכשיר עיקרי במקצועו — השפה לפני שובם החליטו לעשות גיחת ניסיון לארץ עם הילד. הילד, בתוך זמן קצר מהנחיתה חוה התלקחות של המחלה, זאת למרות שהתרופות נלקחו בקפידה. ניסיון שני של ביקור בישראל הסתיים באותה תוצאה והאב נאלץ להשקיע שנים ללמוד מחדש את מקצועו בארה"ב ולהתחיל את תלאות המאבק ההשתלבות במקצועו התחרותי מהתחלה. בפועל היה מדובר בנסיגה של כ 10 + שנים בקריירה. אם זה לא השפעה של טיפול סביבתי — סביבה ללא קרדית אבק בית — אזי איני יודע מה כן.

מה ניתן וצריך לעשות עם ילד או מבוגר בהתלקחות?

לנסות ולראות אם יש גורם זיהומי — בד"כ יש ויש. חשוב לחשוד. ואז לטפל בטיפול אנטיביוטי מקומי וסיסטמי.

להפסיק הגרד — אנטיהיסטמינים יכולים לעזור — במיוחד אנטיהיסטמינים דור ראשון!!! כן, אני מודע לכך שאלו גורמים לירידה בערנות ונטייה לנמנום (ראה פרק 15), אבל זה כנראה מנגנון הפעולה. באזורי האודם והדלקת יש לטפל ע"י משחות מקומיות של סטרואידים. כאן צריך להיזהר לא להגזים ולתת את המשחה (עדיף על קרם) בעל יחס תועלת/תופעות לוואי הכי גבוהה.

שנים התלבטה הרפואה מה ניתן לתת לחולים אלו במקום משחות של סטרואידים. אחד הטיפולים היה משחות של זפת שהיו יעילות למדי אולם לא זכו לחדירה משמעותית.

בסוף שנת 2000 אושר לשיווק תרופות חדשות בקרם ומשחה "Tacrolimus"ו-"Pimecrolimus “אשר פעולתם לדכא את המערכת החיסונית ללא תופעות הלוואי של הסטרואידים. תרופות אלו בשימוש מאז סוף 2000 או תחילת 2001. ניתן להשתמש בהם כאשר יש נגעים על הפנים או כאשר יש פגיעה בשטחי גוף מאד גדולים וחוששים מתופעות הלוואי של משחות הקורטיזון. השקתם לוותה במצלתיים של “תרופת פלא", ובכן לא מדובר בתרופה בעלת יכולות חדשות אלא בעיקר פחות תופעות לוואי, דבר החשוב כשלעצמו. אולם כאשר מדובר על נגעים באזורי גוף מוגבלים אין בהם צורך.

תרופות אלו משווקות בישראל תחת השמות Elidel ו Protopic

FDA ה הוציא אזהרה בדבר שימוש מופרז בתכשירים אלו בגיל הרך. המידע עליו התבססו היה בעכברים אולם עדיין כדאי להשתמש בהתאם להנחיות, אולם ללא חשש.

   במהלך השנים הרבות שחלפו התברר כי באזהרות אלו אין ממש והיום לדעתי השימוש יכול להיות מאד ליברלי. כולל לטיפול מונע בין ההתלקחויות. 

חידושים

אטופיק דרמיטיס מהווה אתגר מחקרי עצום. אם יש מחקר יש גם תנובה ותוצאים. מעל 20 מולקולות נמצאים בשלב כזה או אחר של ניסויים קליניים. אבל יש אחד שכבר מספר שנים מצוי בשוק. שמו המסחרי Dupixent  והגנרי  Dupilumab  מדובר במולקולה משובטת מונוקולנית כנגד קולטן אלפא המשותף ל IL-4 ו IL-13.

התוצאות של התכשיר בזריקה אחת לשבועיים, יוצאות מן הכלל. בשלב זה מאושרת למבוגרים אבל ניתן לקבלה גם לילדים, דורש אישור מיוחד טופס 29ג. הבעיה היא העלות הגבוהה וכנראה בגלל זה יש התניות מחמירות מי זכאי לקבל סבסוד. כל זה מפורט בסל הבריאות. כנראה יהיו הקלות עם הזמן. 

יש גם ניסויים מתקדמים עם תכשירי לחות למיניהם. עדיין ללא תוצאות כה מלהיבות. 

וגם הקשר למזון אלרגני 

חולים עם אטופיק דרמטיטיס מועדים לפתח אלרגיות למזון. במיוחד בוטנים אבל גם מזונות אלרגניים אחרים. הדרך להתגונן היא לחשוף את התינוקות למזונות אלו מוקדם ככל האפשר. כמה מוקדם? יותר מוקדם!! כבר בימים הראשונים לאחר הלידה או לפחות בשבועות הראשונים. לא לשמוע לרופאים ולהנחיות התזונה של טיפות החלב, אשר מייעצים לדחות חשיפה, לדחות "טעימות" זו סכנה! מאידך, יש לזכור כי אין ממש סכנה משמעותית בתגובה אלרגית למזון בחודשי החיים הראשונים. לכן, אני מייעץ לחשוף, בזהירות, בהדרגה, אבל קבוע, לכל סוגי המזון בעל פוטנציאל אלרגי מוקדם ככל האפשר, חשוב מוקדם, בהדרגה, אבל קבוע. יש תגובה או משהו שחשוד כתגובה להיוועץ ברופא מומחה לאלרגיה. 

מניעת גרד

כאמור יש חשיבות מרכזית ועליונה למניעת הגרד. כיצד? נושא לא פשוט. במקרים קשים במיוחד יש אפילו לעטוף את ידי החולה בכפפות או את שטח הגוף הפגוע ע“מ למנוע הגירוד. 

רצוי מאד להימנע מלתת סטרואידים (“קורטיזון”) באופן סיסטמי, דהיינו בבליעה או זריקה כי במקרים כאלו שכיחות מאד ההתלקחויות החוזרות עם תום הטיפול.

מה ניתן לעשות בין ההתקפים?

כמו בכל המחלות האלרגיות ישנן תקופות רגיעה בין ההתקפים. למעשה זה אחד המאפיינים העיקריים של “אטופיק דרמטיטיס”.

בתקופות בין ההתקפים יש לשמור על היגיינת עור גבוהה, שימוש חופשי בקרם לחות. הסוג פחות חשוב העיקר שלא יגרה.

אמבטיות ורחצה מהווה נושא חשוב בפני עצמו. שנים יעצו לחולים אלו להימנע מרחצה!!! כן אתם קוראים נכון. היו כאלו שהתירו רחצה פעם בחודש והמקילים פעם בשבועיים והיו אף כאלו מתירנים ממש, שאפשרו להתרחץ פעם בשבוע…האמת שהיה בסיס עובדתי להמלצה זו. יבוש העור כתוצאה מהתאיידות המים מעל שטח הגוף גורם לתחושת יובש וגרד. ואז מתחיל כל הסיפור (המעגלי); גרד, זיהום, גרד דלקת וחוזר חלילה כל המעגל. היום ההמלצה לשהות במים כמה שיותר. אולם, וכאן הדבר החשוב להימנע. מאיוד המים דבר זה מושג ע“י כך שלא מנגבים לחלוטין אלא סופחים המים ומורחים קרם לחות על עור לח וכך “כולאים את המים” מתחת לקרם. מזה מובן כי אין כל הגיון להוסיף שמנים שונים לאמבטיה אלא עדיף למרחם על העור אח"כ. התנהלות זו טובה גם לאחר שחיה בבריכה או ים. במקרים רבים נותנים לחולה טיפול קבוע ע“י אנטיהיסטמין בעל תכונות של ייצוב תאי פיטום, דבר המפחית את הנטייה לגרד.

מובן מאליו כי יש להימנע מאלרגנים מוכחים אם במזון ואם בסביבה. וכן ממתחים נפשיים מיותרים, אבל עצה זו טובה גם למי שלא סובל מ “אטופיק דרמטיטיס ”.

תחזית: החלק הטוב במחלה זו היא התקווה. “אטופיק דרמטיטיס” נוטה לחלוף עם השנים. יתכן מאד שמדובר בבשלות של מערכת החיסון ויכולת ליצר את החלבונים החסרים או תחליף שלהם. לא אתנבא כאן מתי המחלה תחלוף, דבר זה הנו כמובן אינדיבידואלי.

אמונות טפלות, ואולי לא כל כך

מתחלף באסתמה – כמו בכל מחלה אלרגית גם ב"אטופיק דרמטיטיס" יש משקעים של אמונות טפלות. יש אנשים, לצערי ביניהם גם כאלו עם הסמכה כרופאים, אשר טוענים ש “אטופיק דרמטיטיס ” חולפת ומתחלפת באסתמה. יש אפילו שמסיקים מכך שבגלל זה לא כדאי לטפל באטופיק דרמטיטיס . אני אעז ואומר שזו בורות וזאת בלשון המעטה. ההתבטאות של “אטופיק דרמטיטיס” מתרחשת בגיל צעיר יותר מזו של אסתמה, ולכן קורה אכן שכאשר הראשונה חולפת מתחילה להתבטא האסתמה אבל אין שום קשר סיבתי ו"האסתמה להעברה מהעור לריאות… "

דיאטה — נושא זה עוד ידון בפרק 16 אולם ניתן לציין שלא ידוע על שום דיאטה שיכולה האם לקחת לפני ההיריון במהלכו או לאחר הלידה אשר ימנעו את ה “אטופיק דרמטיטיס", א“כ יש הוכחות מסוימות כי הנקה ממושכת דוחה את תחילת הופעת המחלה של “אטופיק דרמטיטיס”. יש לציין שחשיפה מוקדמת למזונות בעלי פוטנציאל אלרגני אינה מפריעה להנקה ממושכת. דבר זה הוכח במחקרים מבוססים. 

בפרק 15 עוד נציין את העדויות החדשות כי חיידקים פרוביוטויים יכולים גם הם לשנות את תוואי המחלה. מדובר כאמור בדיווחים ראשוניים אם כי לא ניתן לשלול על הסף.

תרופות פלא אחרות לא שוות אזכור.

עדכון חדשות

לקרוא ולא לסבול מאלרגיות

הורים לילדים עם אלרגיה למזון

31 יולי 2009, נכתב לראשונה ע"י פרופ' יצחק כץ הפוסט מתעדכן, לאחרונה ב10 לנובמבר 2022.  בשלהיי שנת 2008 עלתה ההצעה להקציב "סייעת" לכל ילד (נדמה לי עד גיל תשע שנים) אשר סובל מאלרגיה למזון. התנגדתי להקציב סייעות לילדים אלרגיים והצעתי פתרונות אלטרנטיביים. כיום כולם מבינים שהייתה טעות שעלתה מיליארדים של שקלים ללא כל תועלת.    […]

חלב – אלרגיה וליחה – מיתוסים מול מציאות

  נכתב ע"י פרופ' יצחק כץ ב31 ביולי 2009, ועודכן, סגנון בלבד, בדצמבר 2022. חלבון חלב הפרה הנו, בד"כ, המזון הראשון בו ניתקל התינוק. אם לאחר שמפסיק לינוק, אם במהלך ההנקה וכמה שזה נשמע מפתיע עוד לפני ההנקה. מסתבר, כי במעל ל 50% מהמקרים בהם האם מדווחת על "הנקה בלבד" במשך כך וכך שבועות/חודשים, תחקור […]

מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

31 באוגוסט 2022ע"י פרופ' יצחק כץ למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו […]

מה גורם לאלרגיה וכיצד מאבחנים אלרגיה

עדכון 31 באוגוסט 2022   ע"י פרופ' יצחק כץ   אני לא יודע בנוגע לאהבה אבל אלרגיה היא באמת עניין של גיאוגרפיה. גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. אין רופא אשר קורא ספרות רפואית מערבית ובמיוחד אמריקאית שאינו מכיר את השיח המכונה Ragweed (אמברוזיה). שיח זה משמש כסמן אלרגי עיקרי בחוף המזרחי בארה"ב. […]

טען עוד