peanuts

התנהלות בעת תגובה אלרגית למזון

  1. לא ניתן לחזות בביטחון מי באמת בסיכון. כל מי שאלרגי למזון – בסוג אלרגיה המסכנת חיים -דהיינו, אלרגיה המתווכת IgE, ז"א אלרגיה קלינית (היו תגובות) ועם טסט עורי חיובי או שיש בבדיקת דם נוגדני IgE סגולי (Specific IgE, RAST) הוא/היא אלרגי/ית באלרגיה מהסוג המסכן חיים.
  2. מזונות גורמי אלרגיה כזו הם: חלב, בוטנים, אגוזים, ביצים, דגים, שומשום, פירות ים, קיווי, כוסמת וחיטה (לא כ"כ בישראל). יש הטוענים כי גם סויה.
  3. גורמי הסיכון לתגובה מסוכנת הם גיל מעל 4 שנים ואסתמה. אם כי לא ניתן לשלול בודאות סיכון גם במי שאין לו גורמי סיכון כאלו.
  4. עם הגיל שכיחות האלרגיה פוחתת, אולם אלו אשר לא שפר עליהם גורלם ולא החלימו מצויים בסיכון מוגבר.
  5. העדר תגובה מסכנת חיים בעבר אינה ערובה לתגובה קלה בעתיד. כל מקרי המוות בישראל היו בכאלו. בכלל, התגובה שגורמת לאסון היא תמיד התגובה הקשה ביותר. לכן לא להתפתות לרופאים המרגיעים כי ה"אלרגיה אינה מסכנת חיים, היות ובעבר היתה רק פריחה".
  6. יש לשאת את המזרק בכל עת. התגובה האלרגית מכה כאשר לא מצפים לה!!!
  7. בעת התגובה האלרגית הטיפול היעיל ביותר הוא ע"י הזרקת אפיפו – לסרטון הדרכה לחץ לסרטון נוסף לחץ
  8. בטיפול ע"י אפיפן כרוך בתחושת דקירה ואח"כ דופק מהיר ויתכן רעד. כל אלו תגובות חסרות משמעות ולא מסוכנות בצעירים.
  9. העיכוב בטיפול עלול להיות הרה אסון.
  10. כדאי לתת מאה פעמים זריקה לשווא מאשר לא לתת פעם כאשר היינו צריכים.
  11. אין כל הצדקה לקרוא למד“א או לרוץ למיון לפני הזרקה אלא אם כן אין לנו מזרק זמין מיידית. כל תגובה בה חושבים על קריאה לעזרה מצדיקה הזרקה של אפיפן. ניתן והגיוני להזריק ולקרא לעזרה במקביל.
  12. גם מזרק “פג תוקף” (ז“א שהתאריך עבר) עדיין ניתן לשימוש. החומר לא “מקולקל”. תאריך התוקף מסמן מתי הכי יעיל. ז"א, אם שכחתם לחדש המזרק ויש תגובה השתמשו בישן.
  13. לאחר ההזרקה יש להגיע לעזרה רפואית, לא בגלל הזריקה, אלא מחשש שההתקף לא עבר. אם ההתקף חלף לחלוטין אין הכרח רפואי לטיפול נוסף וודאי לא לאישפוז.
  14. טיפולים נוספים חשובים : אינהלציה או משאף מרחיב סימפונות (למשל ונטולין) אם יש קושי נשימה, אנטיהיסטמין – יכול לעזור לתופעות של גרד או פריחה.
  15. שימוש יעיל בעצות אלו מונע מוות.

הירשמו לייעוץ אצל פרופ' יצחק כץ

ההרשמה לייעוץ כרוכה בתשלום מקדמה

עדכון חדשות

לקרוא ולא לסבול מאלרגיות

הורים לילדים עם אלרגיה למזון

31 יולי 2009, נכתב לראשונה ע"י פרופ' יצחק כץ הפוסט מתעדכן, לאחרונה ב10 לנובמבר 2022.  בשלהיי שנת 2008 עלתה ההצעה להקציב "סייעת" לכל ילד (נדמה לי עד גיל תשע שנים) אשר סובל מאלרגיה למזון. התנגדתי להקציב סייעות לילדים אלרגיים והצעתי פתרונות אלטרנטיביים. כיום כולם מבינים שהייתה טעות שעלתה מיליארדים של שקלים ללא כל תועלת.    […]

חלב – אלרגיה וליחה – מיתוסים מול מציאות

  נכתב ע"י פרופ' יצחק כץ ב31 ביולי 2009, ועודכן, סגנון בלבד, בדצמבר 2022. חלבון חלב הפרה הנו, בד"כ, המזון הראשון בו ניתקל התינוק. אם לאחר שמפסיק לינוק, אם במהלך ההנקה וכמה שזה נשמע מפתיע עוד לפני ההנקה. מסתבר, כי במעל ל 50% מהמקרים בהם האם מדווחת על "הנקה בלבד" במשך כך וכך שבועות/חודשים, תחקור […]

מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

31 באוגוסט 2022ע"י פרופ' יצחק כץ למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו […]

מה גורם לאלרגיה וכיצד מאבחנים אלרגיה

עדכון 31 באוגוסט 2022   ע"י פרופ' יצחק כץ   אני לא יודע בנוגע לאהבה אבל אלרגיה היא באמת עניין של גיאוגרפיה. גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. אין רופא אשר קורא ספרות רפואית מערבית ובמיוחד אמריקאית שאינו מכיר את השיח המכונה Ragweed (אמברוזיה). שיח זה משמש כסמן אלרגי עיקרי בחוף המזרחי בארה"ב. […]

טען עוד