kirstin-pritchard-f312nx6n728-unsplash

אורטיקריה, חרלת כרונית

זו התופעה/מחלה שבגללה טרחתי על פרק זה. זו התופעה/מחלה אליה התכוונתי בפתיח שיש מטופלים ה"מבקשים את נפשם למות", למרות שסובלים ממחלה/תופעה לא מסכנת חיים.
 ראשית נעבור על גלגוליי ה"שם". היסטורית התופעה נקראת חרלת כרונית ובאנגלית  chronic urticaria  והיא מוגדרת ככזו אם נמשכת 6 שבועות או יותר.
התופעה מתבטאת בנגעים של "אורטיקה" המופעים בכל מקום בעור. אלו נגעים כעין "איים" עם גבולות לא מסודרים ולא אחידים. צבעם אדום, לעיתים אדום חיוור, מגרדים מאד. למרות שהמחלה מוגדרת כנמשכת לפחות 6 שבועות, כל נגע אינדיבידואלי לא נותר במקומו יותר מ24 שעות. הנגעים צורתם הכללית בסה"כ עגולה, ביצתית (אובלית) אבל יכולה להיות מאד מרבת צורות, דהיינו מולטיפורמית. באחת הצורות הקלאסיות השוליים מורמים והמרכז חיוור. בפתיח של פרק זה יש דוגמאות (תמונות).
התופעה שהכי מפריעה לסובלים היא הגרד, שלעיתים כמעט בלתי נסבל. התופעה לא קיימת כל הזמן. לעיתים נעלמת ומפיחה תקווה בסובל/ת רק כדי לחזור כעבור שעות. אצל חלק מסובלים הנגעים מופיעים יותר בבקרים ואצל אחרים בשעות אחרות. וכולם מחפשים – ולעיתים קרובות אף "מוצאים" – את ה"גורם" רק כדי לגלות בהמשך שזה אינו באמת ה"גורם", או שה"חשוד", אינו הגורם כלל או שאינו הגורם הבלבדי.
מה א"כ הגורם?.
האמת הפשוטה היא שברוב המקרים, איננו יודעיםלכן קבלה המחלה את השם (chronic idipathic urticaria (CIU, באשר המינוח idiopathic  מתורגם ל"לא ידוע" ויש ליצנים המתרגמים ל"רופא אדיוט וחולה פתי". לאחרונה אומץ שם המלחה ל (chronic spontaneous utricari (CSU, השם המעודכן מבטא את התסכול של המטפלים לעובדה שההתלקחויות פורצות באופן ספונטני ובלתי חזוי. גם "צפירת ההרגעה" בצורת הפוגה (remission)  מגיעה באופן בלתי חזוי. לפעמים לאחר, תקופה מינימלית של ששה שבועות ולפעמים לאחר שנים.
גם משך ההפוגה אינו קבוע יכול להיות קבוע או קצר מועד עד להתלקחות הבאה.

קיים מנער בחומרת התסמינים והתופעות. במקרים קלים וחסית יש רק דרמוגרפיזם שממשיך גם כאשר האורטיקות נעלמות. לעיתים, וזה הקצה השני מתווספת אנגיואדמה בשפה או אזורים אחרים. האנגיאדמה פחות מגרדת ויותר גורמת לתחושת לחץ וכאב מקומי. תחושת הכאב והמראה המעוות מאד מפחיד, במיוחד כאשר זה בלשון או בחך. יש להירגע – לא נחנקים מזה.
נחזור לשאלת הגורם. הסובלים מהתופעה מתקשים להאמין שהגורם אינו ידוע ובד"כ לא ניתן לגילוי. השאלה השכיחה "אנחנו במאה ה21 והרפואה כל כך מתקדמת ואתה ד"ר או אפילו פרופסור ולא יכול למצא מה גורם להופעת הנגעים האלו?" למרות זאת כאמור במרבית המקרים הגורם להתלקחות אינו ידוע.
ועתה קטע מעט טכני.… 
למרות שהגורם אינו ידוע במרבית המקרים, המנגנון או יותר נכון  הפתופיזיולוגיה  – (מילה מסובכת להדיוטות- הכוונה למה התקלקל/מתקלקל בתהליך הנורמלי.ואיך התופעה נגרמת)- מוכרת. תאי פיטום = (mast cells), המכילים מגוון חומרים כימיים רבים ובראשם היסטמין (Histamine) מפרישים חומרים אלו בד"כ בתגובה לגירוי סגולי(ספציפי) אולם במצב מחלה הם מפרישים חומרים אלו גם בתגובה לגירוי קל או אף ללא גירוי ברור, דבר שכאמור אינו מתרחש במצב תקין. היסטמין המופרש נקשר לקולטני היסטמין ייחודיים, במיוחד קולטנים מסוג H1, קישור זה גורמת להתרחבות נקבוביות כלי דם, הפרשת פלסמה (נוזל דם ללא כדוריות) ועקצוץ קשה. אלו פרטים טכניים ואני מתנצל על הפירוט כי אינפורמציה זו לא מעניינת את רב הסובלים.
השאלה היותר מעניינת מה גורם לגירוי תאי הפיטום? ומה הבסיס ל"רגישות היתר" שלהם? והכי חשוב כיצד נתן להפסיק זאת?
רוב הסובלים וגם הרופאים [אילו שאינם אלרגולוגים] נוטים לענות על השאלה מה הגורם במילה אחת "אלרגיה". הסיבה לכך נעוצה בכך שתגובות אלרגיות מתבטאות בפריחה אורטיקאריאלית, פריחה הזהה לפריחה של האורטיקריה הכרונית. אבל אורטיקריה בתגובה לגירוי אלרגני, היא תגובה מיידית וקצרת מועד מופיעה מהר וחולפת מהר כפי שהובהר בקטע הקודם על "אורטיקריה חריפה". הגורמים הכי שכיחים הם: מזון אלרגני, ארס חרקים או תרופות.  באורטיקריה כרונית התופעה שונה לחלוטין – מדובר בפריחה ארוכה – כאמור לפחות 6 שבועות, לא מופיע מיד ובסמיכות לאחר גירוי מזוהה ואינה חלק מתופעה אנפילקטית.
החיפוש אחר הגורם
הסובלים לרב מחפשים גורם אלרגי להשראת האורטיקריה, תרים לאתר "גורם חיצוני" שאם רק נסלק אותו הבעיה תיעלם. מטופלים רבים מזהים "מזון" מסוים, חלב, חיטה [לאחרונה גלוטן מאד פופולרי] ועוד. כאשר מטופל חושד ומשוכנע שמזון מסוים מעורר את האורטיקריה, הדרך הכי פשוטה לבדוק האם אלרגיה למזון זה [ראה בהמשך] היא ע"י תבחיני עור או בדיקת sIgE, התוצאות בד"כ מאכזבות, עד אשר רופאים רבים מתנגדים לבצעם. היתרון בבדיקה היא שלילת החשד של המטופל ובמקרים יוצאי דופן אישור החשש. עם כל זאת בדיקות סקר נרחבות ללא כל חשד לא מוצדקות.
על רקע זה קמו חברות המציעות בדיקות לאלרגיה הבודקות sIgG [לא להתבלבל עם sIgE] אשר משמעותן אפסית. לרוב תוצאות בדיקות אלו גורמות להתנזרות ממאכלים רבים. בד"כ ללא השפעה על האורטיקריה, אבל עוזרות לירידה מבורכת במשקל, משפרות את חשבון הבנק של החברה המבצעת [לעיתים, בשיתוף פעולה, ראוי לגינוי, עם הרופא. יש המרננים שרופאים מסוימים שותפים ברווחים. בעבר, קבלתי הצעות כאלו וכמובן דחיתי אותן]

אחד ההסברים לאורטיקריה כרונית היא גירוי "אוטואימוני", חומרים, נוגדנים שהגוף עצמו מייצר ואלו "מגרים" את "תאי הפיטום" להפרשת כימיקלים ובראשם היסטמין וכפי שהוסבר התוצאה גרד ופריחה אופייניים. הסבר זה עומד כמובן בניגוד לגורם אלרגי שהוא חיצוני. לחולים עם אורטיקריה כרונית יש לעיתים נוגדנים כנגד בלוטת התריס (תירואיד) ולעיתם אף סובלים מתת פעילות. למיטב ידיעתי לא הוכח מנגנון פעולה מקשר בין הדברים.

"חשוד" פופולרי נוסף הוא הגורם הנפשי. לחולים השואלים אותי על האפשרות שגורם נפשי מעורר את האורטיקריה, אני עונה כי היות והגורם לא ידוע הניחוש של הסובל [או בן משפחתו, כי אורטיקריה כרונית משפיעה לא רק על הסובל אלא גם על משפחתו] טוב ותקף כמו הניחוש של הרופא הקודם או שלי. לתחושתי, אדם הסובל תקופה ממושכת ממצב זה צריך להיות בעל אופי חזק במיוחד לא לחשוב שיש גורם נפשי ולא לגלוש לדיכאון, לפחות מידי פעם.
שאלות שעוזרות לברר הקשר לאלרגיה היא למשל "באיזה שעה מתחילה הפריחה?" (שלה זו תקפה במיוחד לאורטיקריה חריפה) אם הפריחה התחילה בשעה לא רלוונטית לאכילה [כגון בתוך כדי שינה, למשל] הסיכוי שמרכיב מזון גרם להופעת הפריחה נשלל. כנ"ל אם הפריחה קיימת כל השנה, לאורך עונות שונות, ברור שלא מדובר באבקני צמחים.
בירור השאלה אילו בדיקות מעבדה ואחרות יש לבצע עברה מהפך בשנים האחרונות. לעיתים מגיעים אלי חולים עם רשימת בדיקות מעבדה מ"כאן ועד הודעה חדשה "והרי מדובר במלה "אידיופתית" – ז"א מחלה ללא סיבה ידועה. יש וגם מוצאים איזו ממצא חריג בבדיקת הדם- מה שהמטופל רואה כסטייה מהטווח או מסומן באדום. מדובר לרב בממצא אקראי שיכול להיות בעל חשיבות או חסר חשיבות אבל ודאי לא הגורם לתופעה. מה בכל זאת כדאי לבדוק?
א. אם יש תופעות של אנגיואדמה (נפיחויות בצקתיות לוחצות, ראה לעיל ובהמשך) כדאי להוציא מחשבון חסר C1 inhibitor  וזאת ע"י בדיקת C4.
ב. בדיקות אלרגיה למזון, במקרה של חשד ע"י המטופל – החושד שמזון מסוים מעורר ההתקפים, ישלול אלרגיה מתווכת IgE
ג. יש הסוברים שכדאי לבדוק אלרגיות לחומרים נשאפים. בגלל קשר אפשרי לאסתמה ונזלת אלרגית- נקודה שאינה מקובלת על כל הרופאים, אולם הגילוי שOmalizumb  כל כך יעל (ראה בהמשך), מספק בסיס כלשהוא.
ד. ספירת דם.
ה. נוגדני בלוטת התריס (כפי שהוסבר למעלה).
ה. בדיקות נוספות – רק אם יש חשד למחלה נלוות, אחרת מיותר לחלוטין.

הירשמו לייעוץ אצל פרופ' יצחק כץ

ההרשמה לייעוץ כרוכה בתשלום מקדמה

טיפול
אבן היסוד של הטיפול באורטיקריה היא ע“י אנטיהיסטמינים (חוסי קולטן H1). זה מעט “מאכזב” את המטופלים אשר כבר קיבלו בד“כ תכשירים כאלו והתרשמו שאלו לא גרמו להטבה, או ללא הטבה קבועה, כלומר שיש הישנות התופעה עם הפסקת התרופה. במקרים שהטיפול כן עוזר עולה הטענה, “דוקטור, אתה רוצה להגיד לי שאצטרך לקחת את התרופה כל הזמן”? התשובה ל"טענה" זו היא שלמחלה אופי של התלקחויות והפוגות. הבעיה שמשך ההתלקחות לא ידוע ושונה מאדם לאדם ומהתלקחות להתלקחות וכך גם משך ההפוגה. מאידך מדובר בתרופות ללא תופעות לואי משמעותיות. וכבר יש מספיק ניסיון בטיפול ממושך, ניסיון המספק הצדקה לטיפול ממושך.
השאלה הבאה – איזה אנטיהיסטמין?
היום קיימים בשוק מספר סוגי אנטיהיסטמינים מהדור השני, יעילים ארוכי טווח פעולה – רישמית כ 24 שעות, והם אינם כרוכים בתופעות לוואי של הירדמות, ז"א לא מרדימים (אינם חודרים את מחסום ה"דם – נוזל שדרה" (BBB) וכך לא חודרים למוח ולא גורמים לטשטוש ההכרה ונמנום. המוכרים ביותר Loratadine, Mizolen , Bilaxten, Desloratadine, Terfenadine, אלו שמות גנריים – השמות המסחריים הם בילקסטן, מיזולן, לורסטין, טלפסט, ארויוס, ועוד שמות מסחריים רבים. קיימים גם אנטיהיסטמינים מדור הראשון, אהיסטון, אטרקס, פרופיטן, בנדריל, אלו כן חודרים את ה BBB ומרדימים או מנמנמים. אלו הולכים ונעלמים מהשוק.
לא נדיר שהטיפול במנה ה"רגילה" והרשומה- כדור אחד ליום לא פותר את הבעיה. במקרה כזה ניתן להעלות את המנה. למעשה אין מגבלה של “גבול עליון”.
לרוב אני ממליץ להתחיל טיפול במנה של כדור או שניים פעמיים ביום, בוקר וערב. היות שאמנם מדובר בתרופה ש"אמורה" לעבוד 24 שעות אבל מדובר בביולוגיה של קשירת האנטיהיסטמין לקולטן H1 — הקשירה מתבצעת בהדרגה וגם ההתנתקות, כך שבקצוות הטווח של משך הזמן, רמת הקשירה, ובהתאם רמת ההטבה פחותה. אם נוטלים פעמיים ביום מבטיחים רמת קשירה טובה ושווה למשך 24 שעוות. לא נדיר לשמוע שגם כדור אחד פעמיים ביום לא מספק את הפתרון הנדרש. במקרים כאלו ניתן להעלות המינון ל2 טבליות פעמיים ביום ויותר. כן, כן, – מדובר בטיפול כמעט ללא תופעות לוואי ולכן אין למעשה מגבלה על כמות ליום. מנה של פי 4 מהנמה היומית הרשומה מאד שכיחה. יש עדיין רוקחים ש"עושים צרות" כאשר נתקלים במרשם כזה, אבל לאחר מאבקים רבים התופעה הולכת ופוחתת.
מה עושים כאשר האנטיהיסטמינים לא פותרים את הבעיה?
יש רופאים הנותנים קורס של סטרואידים. מאד לא מומלץ, גם על ידי ניירות העמדה של האיגודים המקצועיים השונים [שאמנם מציינים כי נתן לתת קורס קצר של סטרואידים, אבל ברוב המדינות אין התוויה למתן סטרואידים באורטיקריה כרונית) הבינלאומיים וגם על ידי. בניגוד לאנטיהיסטמינים, סטרואידים משופעים בתופעות לוואי אזכיר רק שניים – סכרת, ואוסטיאופורוזיס. אבל לא רק, AVN , (נדיר, חפשו) ועוד. אני נוהג להשתמש בטיפול זה רק במקרים מיוחדים, כמו לכלה לפני החופה…יעיל אבל ההנחה שחופה קורית רק פעם בחיים (בד“כ).
תרופה נוספת שנוהגים להוסיף היא, מונטלוקסט (Singulair) תרופה זו דלה בתופעות לוואי אבל לדעתי (כמעט) חסרת כל יעילות. טיפולים נוספים הם אנטיהיסטמינים חוסמי קולטן H2 , ניתן לנסות אבל לא “רוויתי הרבה נחת” מתכשירים אלו.
לפני מספר שנים חלה התפתחות משמעותית, פורסם שתכשיר ביולוגי שהונדס לטפל באסתמה (Omalizumab (Xolair , יעיל בטיפול לאורטיקריה כרונית. ברוב החולים זריקה אחת לחודש מדכאה את האורטיקריה. לא מרפאה, מדכאה. התכשיר Omalizumab מהונדס כנגד IgE שהוא המתווך האולטימטיבי של תגובות אלרגיות. והרי הסברתי כי אורטיקריה כרונית אינה אלרגית…אבל זה עובד. התכשיר אושר לשימוש באורטיקריה כרונית והוכנס לסל הבריאות. היות ומחירו יקר יש מגבלות. להלן התנאים בהם היא אושרה לסבסוד ע"י הקופות.
א. מחלה לא נשלטת 6 חודשים לפחות על טיפול אנטיהיסטמיני של פי 4 מהמינון היומי הרשום. — כאמור יש רוקחים שעדיין לא הפנימו את המינון…
ב. החולה קבל Singulair התניה זו מיותרת לדעתי אבל לא כל כך מזיקה
ג. החולה קבל שני קורסים של סטרואידים – זו התניה מזיקה. אבל….ככה זה נכנס לסל הבריאות. ועדות הקופות מגלות גמישות מה בנושא זה.
יש גם טיפולים אימונוסופרסיביים שלאחרונה מאבדים מהפופולריות שלהם מאז הכנסת ה Xolair.
כאשר יש גם אנגיואדמה ניתן להוסיף טיפול עם הקסקאפרון.

מי חולה ומה המהלך?
המחלה יכולה לפגוע בכל אחד ובכל גיל. האופייני נשים בסביבות גיל 40. אבל כאמור אין מגדר או גיל חסינים. השכיחות מוערכת – ב1% ז“א אחד מכל מאה אנשים סובלים, סבלו או יסבלו מתופעה זו. לא נדיר.
גם המהלך בלתי נתן לחיזוי, וריאבילי. יכול להמשך “רק” 6 שבועות או שנים.
אנו בד“כ לא יודעים את הגורם ולכן קשה לנבא את המהלך.
צריך ניסיון וקצת “חוש קליני”, והרבה פעמים זה לא מספיק, כדי להנחות את המטופל כיצד ומתי להפסיק את הטיפול.
שאלות נפוצות
לא קל לחולה לקבל את האבחנה שהסיבה לבעייתו אינה ידועה. וכן לא קל לקבל את ההנחיה שיש לקחת תרופות באופן קבוע (או לסבול).
האם הגורם נפשי? זו שאלה מאד שכיחה. התשובה: היות שהגורם לא ידועה לא ניתן לאשר או לשלול
האם הגורם מזון? בד"כ לא אבל אם יש מזון חשוד ניתן לפחות לשלול אלרגיה מסוג מסכן חיים בפוטנציה?
האם יש מחלת רקע? בד"כ לא, לעיתים תת פעילות אוטואימונית של בלוטת התריס. תיקון תת הפעילות ע"י תרופות לא בהכרח יפתור את האורטיקריה.

אורטיקריה ומזון.

האמונה שמזון הוא גורם/אחד הגורמים לאורטיקריה כרונית היא אוניברסלית בין הסובלים. בעבודה מסין מתוך 494 חולים שנבדקו 32% נמנעו ממזון זה מסוים (דגים, חלב או אחר). אמנם בבירור רק ל2.8% מהם הוכחה אלרגיה.

עדכון חדשות

לקרוא ולא לסבול מאלרגיות

הורים לילדים עם אלרגיה למזון

31 יולי 2009, נכתב לראשונה ע"י פרופ' יצחק כץ הפוסט מתעדכן, לאחרונה ב10 לנובמבר 2022.  בשלהיי שנת 2008 עלתה ההצעה להקציב "סייעת" לכל ילד (נדמה לי עד גיל תשע שנים) אשר סובל מאלרגיה למזון. התנגדתי להקציב סייעות לילדים אלרגיים והצעתי פתרונות אלטרנטיביים. כיום כולם מבינים שהייתה טעות שעלתה מיליארדים של שקלים ללא כל תועלת.    […]

חלב – אלרגיה וליחה – מיתוסים מול מציאות

  נכתב ע"י פרופ' יצחק כץ ב31 ביולי 2009, ועודכן, סגנון בלבד, בדצמבר 2022. חלבון חלב הפרה הנו, בד"כ, המזון הראשון בו ניתקל התינוק. אם לאחר שמפסיק לינוק, אם במהלך ההנקה וכמה שזה נשמע מפתיע עוד לפני ההנקה. מסתבר, כי במעל ל 50% מהמקרים בהם האם מדווחת על "הנקה בלבד" במשך כך וכך שבועות/חודשים, תחקור […]

מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

31 באוגוסט 2022ע"י פרופ' יצחק כץ למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו […]

מה גורם לאלרגיה וכיצד מאבחנים אלרגיה

עדכון 31 באוגוסט 2022   ע"י פרופ' יצחק כץ   אני לא יודע בנוגע לאהבה אבל אלרגיה היא באמת עניין של גיאוגרפיה. גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. אין רופא אשר קורא ספרות רפואית מערבית ובמיוחד אמריקאית שאינו מכיר את השיח המכונה Ragweed (אמברוזיה). שיח זה משמש כסמן אלרגי עיקרי בחוף המזרחי בארה"ב. […]

טען עוד