נשנט3

לתינוק/ת יש דם בצואה

להורים זה עולה בדמים(מלשון כסף)
תלונה מפחידה, במיוחד אמהות לתינוקות רכים ובמיוחד תינוק ראשון. הקונוטציה של דם בצואה מתקשרת עם תהליכים ומחלות מפחידות. אולם לא בתינוקות.
הרבה פעמים אני חוזר לעבודה שעשינו באסה"ר בשנים 2004-2006 ובו רצינו לבדוק 2 שאלות:
א. מה השכיחות של אלרגיה (מסוג IgE) לחלב פרה (למתעניינים 0.5%)
ב. כמה מהם אלרגיים לתמ"ל מבוסס סויה (תמ"ל צמחי) (שוב למתעניינים =0, או כמו באוכלוסייה הכללית).
תוך כדי מעקב אחר יותר מ 13,000 ילודים גילינו עוד דברים רבים ומעניינים ונלי רג'ואן הפכה לד“ר נלי רג'ואן.
היות וזימנו לכל מי שיש לו חשד לאיזו תגובה לחלב, הגיעו לא מעט אימהות (לא להיעלב, גם אבות ואפילו סבתות וסבים) עם תלונה של יש פסי דם בצואה. לעיתים לא מידי יציאה אלא פעם כן ופעם לא, יום כן ויום לא.
העמקתי קרא במקורות וראיתי שלתופעה יש שמות – allergic proctitis, allergic proctocolitis ועוד.
לפי הספרות הומלצו בירורים רבים: תרביות צואה, לווירוסים ולבקטריות, רקטוסקופיה, קולונוסקופיה ואף ביופסיות. כל אלו כולל הביופסיות העלו ממצאים שונים ומשונים. ואף הוצעו טיפולים רבים ביניהם הימנעות מחלב. אולם התעוררה שאלה, חלק לא קטן של התינוקות ינקו ללא כל השלמות או תוספות. לאלו הוצע שגם האמא תחדל מלשתות חלב, לאכול מוצרי חלב. כאשר גם זה לא ענה על השאלה, הוצע לאמא להימנע ממזונות נוספים.
כאשר הייתי צריך להחליט על הטיפול המוצע לתינוקות בסדרה שלנו, דבר אחד בלט לי. לא משנה מה היה הממצא ולא חשוב מה היה הטיפול שהוצע בסדרות קודמות, הכול, אבל “הכול” הסתדר עד גיל שנה.
לכן, אנחנו החלטנו להציע לאמא להמשיך בתזונתה, גם לאם המניקה וגם לתת לתינוק הכול. וראה איזה פלא גם במקרים שלנו הכול הסתדר…נכון עד גיל שנה בערך. ואף מקרה לא פתח כל סיבוכים ואף לא אנמיה.
את ממצאינו פרסמנו ב 2012 למאמר. הבעיה הגדולה עם המערכת והעורך, מה הכותרת המתאימה. היות שלא חשבנו שמדובר באלרגיה ולא היה נראה שהחלב גורם מצאנו כותרת “פרווה”.
Cow’s milk associated rectal bleeding,
כותרת מובנת אם כי לא מבטאת היות ולדעתנו לא היה קשר אמיתי לחלבון החלב. אגב, מי שיטרח לקרא יראה כי ציטטנו שני מאמרים מתל השומר שהראו שכיחות גבוהה של דם בצואה ביונקים אף אם לא ראו דימום. פעם נהגו לחשוד ב NEC עם כל ההשלכות. נראה שהבעיה בסוג של “פריכות” הרקמה והנימים בגיל זה. בכל מקרה מצב שפיר.

מה שכיחות התופעה? אנו מצאנו 0.22% מכלל הנבדקים. אולם קבוצת חוקרים בבוסטון אשר בדקו דם סמוי בצואה, דיווחו על 18%. נו במת, משהו שמע על מחלה הפוגעת ב18%, מהאוכלוסייה וחולפת ללא השאר סימן?
מאז עברו שנים וזו ההמלצה שלי, ולא נתקלתי בבעיה של תגובה אלרגית בהמשך. כדי לצאת ידי חובה; לא להעליב אף אחד, ולהרגיע את ההורים אני בודק גם אם אין במקרה אלרגיה לחלב ולסויה, וכולם מרוצים.
בהרצאות אני נוטה להמשיל את המצב לסיפור הבא [אותו שמעתי מיורם טהר לב ז"ל] "לבעל שם טוב (הבעש“ט) היה מקום ביער אליו היה הולך כאשר היה צרות לעם ישראל, עושה מדורה בדרכו הייחודית ונשוא תפילה מיוחדת, וכפי שאנו יודעים זה “עבד”. עם פטירתו בצרה הבאה באו לתלמידו המגיד מדובנוב. אולם הוא לא הכיר את המקום ביער אבל ידע את סוד המדורה ואת רז התפילה. גם זה “עבד”. לאחר פטירתו הנטל עבר לתלמידו רבי לוי יצחק מברדיצ’ב שלא ידע גם כיצד להכין המדורה אבל הכיר התפילה, וגם זה עבד. יורם טהר לב שמספר את הסיפור כמובן לא מכיר את המקום ביער, ולא את המתכון למדורה או את נוסח התפילה, אבל מקווה שעצם הסיפור יעזור….
למה נושא זה חשוב, אנו הרופאים לא יודעים איזה מטלה, “עונש” אנו מפילים על האמא המניקה בצוותינו לה להימנע מחלב, סויה, חיטה וכו’. לא קל! והעלות הגדולה של הזנקה על תמ“ל מבוסס חומצות אמינו או אף הידרליזט (זה הדמים), שלא לדבר על הסיכון לפתח אלרגיה עם דחיית הכנסת מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני לדיאטת התינוק.

מובן שיש להוציא מחשבון קיום של “פיסורה” או מצבים מאד נדירים שלא ישתפרו גם עם דיאטות למיניהם.

.  והיות ולא מדובר באלרגיה נתן בכל שלב לחזור לדיאטה רגילה. אין בשום פנים ואופן לגזור דיאטה ללא חלב על האם.  , אז מה ההמלצה שלי. לא לעשות דבר!! 

אם באמת יש הרבה דם ניתן לנסות מניפולציה דיאטטית 

הירשמו לייעוץ אצל פרופ' יצחק כץ

ההרשמה לייעוץ כרוכה בתשלום מקדמה

עדכון חדשות

לקרוא ולא לסבול מאלרגיות

הורים לילדים עם אלרגיה למזון

31 יולי 2009, נכתב לראשונה ע"י פרופ' יצחק כץ הפוסט מתעדכן, לאחרונה ב10 לנובמבר 2022.  בשלהיי שנת 2008 עלתה ההצעה להקציב "סייעת" לכל ילד (נדמה לי עד גיל תשע שנים) אשר סובל מאלרגיה למזון. התנגדתי להקציב סייעות לילדים אלרגיים והצעתי פתרונות אלטרנטיביים. כיום כולם מבינים שהייתה טעות שעלתה מיליארדים של שקלים ללא כל תועלת.    […]

חלב – אלרגיה וליחה – מיתוסים מול מציאות

  נכתב ע"י פרופ' יצחק כץ ב31 ביולי 2009, ועודכן, סגנון בלבד, בדצמבר 2022. חלבון חלב הפרה הנו, בד"כ, המזון הראשון בו ניתקל התינוק. אם לאחר שמפסיק לינוק, אם במהלך ההנקה וכמה שזה נשמע מפתיע עוד לפני ההנקה. מסתבר, כי במעל ל 50% מהמקרים בהם האם מדווחת על "הנקה בלבד" במשך כך וכך שבועות/חודשים, תחקור […]

מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

31 באוגוסט 2022ע"י פרופ' יצחק כץ למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו […]

מה גורם לאלרגיה וכיצד מאבחנים אלרגיה

עדכון 31 באוגוסט 2022   ע"י פרופ' יצחק כץ   אני לא יודע בנוגע לאהבה אבל אלרגיה היא באמת עניין של גיאוגרפיה. גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. אין רופא אשר קורא ספרות רפואית מערבית ובמיוחד אמריקאית שאינו מכיר את השיח המכונה Ragweed (אמברוזיה). שיח זה משמש כסמן אלרגי עיקרי בחוף המזרחי בארה"ב. […]

טען עוד