מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו חלבי ליהודים אורטודוקסים יכול בהחלט להכיל חלבוני חלב ולהיות מסוכן לאלרגיים לחלב.
מהיכן מגיע החלב למוצרים לא חלביים?. מספר מקורות אפשריים, הראשון כאשר במפעלים מייצרים מוצרים חלביים ולא חלביים על אותם פסי יצור, אמנם, נוהגים לנקות ולשטוף כדבעי, אבל לעיתים זה לא מספיק. מקור אחר, חמור יותר, הוספת קזאין (חלבון חלב) למוצרים ע"מ שישמש כמייצב – אחת החברות שבמוצריהם נמצא קזאין היא חברת Oscar Mayer, חברה מוכרת ומפורסמת כיצרנית נקניקיות!! לא פלא שנציגי חברה זו כתבו מכתב מחאה למערכת העיתון…. 

אבל לא רק חלב
ב 2007 פורסם מאמר אשר השתדל להקיף את המקורות האפשריים של "זיהום" אלרגני, ז"א חדירת מרכיבי אלרגניים למזון אשר לא אמור להכיר – מאמר (לצערי מאמר זה אינו זמין לכלל הקוראים במלואו…). מדינות רבות החלו, ובד"כ לא השלימו, בהליכי חקיקה המנסים להסדיר מה לכתוב על אריזות ובאילו נסיבות. בישראל למשל קיימת טיוטה מאז 2012 הממתינה לחתימת שר הבריאות דאז (נו מי יודע? בנימין נתניהו …) מאז הייתה שרת בריאת נוספת יעל גרמן ושוב בנימין נתניהו ובהמשך, הרב ליצמן) מעולם לא נחתמה (לדעתי בגלל הקושי ליישום סעיפים 7 ו 8 – בעיית הסף והמדידה, להרחבה בנושא זה). האיחוד האירופאי (לפני הברקזיט…) פרסם רשימת מזונות המחייבים פירוט על אריזות – לא ברור רק אם מכילים או גם אם "עלולים להכיל" או "שאריות, או "נעשו על קו " ועוד. הרשימה לדעתי לא מושלמת ועל השקף הוספתי הערות. (ההערות הן שלי ולא של האיחוד האירופאי….).הבעיה הכי גדולה היא דווקא של האלרגיים לבוטנים ואגוזים. במפעלים רבים המייצרים למשל שוקולדים, חלקם מכילים אגוזים ו/או בוטנים, החברות כותבות על המוצרים עלול להכיל בוטנים ואגוזים כנ"ל בחברות המייצרות חלבה. 

הירשמו לייעוץ אצל פרופ' יצחק כץ

ההרשמה לייעוץ כרוכה בתשלום

החברות מכסות ה"ת..ת"
כפי שראינו ב 1991 חברות הענק "רגישות" למפורסם אודותם (מכתב) ונקטו צעדים הכוללים בעיקר אזהרות יתר. קשה היום למצא אריזה מוצר ללא אזהרות/הפחדות. ומה עם האלגיים ומשפחותיהם? אלו תקועים באמצע. חוששים לתת לילדהם להנות ממזונות או חטיפים שבני גילם נהנים מהם. לרוב ללא סיבה מוצדקת. אולם גם הרופאים חסרי אונים…אם החברה היצרנית לא מוכנה להתחייב האם הרופא יהיה מוכן להתחייב.
זאת ועוד, גם אם חולה אלרגי אכל אין ספור פעמים, ללא פגע, מזון המסומן כ"עלול להכיל", אין זאת אומרת שגם בפעם הבאה לא יינזק. במזון ה"עלול להכיל" האלרגן החבוי מצוי בכמויות משתנות מ 0 ועד…. אין סוף מיליגרמים למנה. לחברה יש אינטרס להימנע מתביעות. מסיבות שמניתי בסוף הפיסקה הקודמת לא ניתן למצא היום (לפחות בישראל) חברות המוכנות להימנע מלכתוב על אריזות של חלבה או שוקולד את ה"עלול להכיל". ומה נגיד לילד האלרגי רק לאגוז לוז – למה עליו להימנע מכל הממתקים. 
יותר מסובך, ילדים עם אלרגיה לאגוזים ובוטנים לא יכולים לקבל ארוחות מוכנות בגן. אין ספק המוכן להתחייב כי המנה לא "עלולה להכיל" בוטנים או אגוזים. 
הנה הגולם קם על יוצרו. והשאלה היא האם ניתן להחזיר את השד לבקבוק? נא קראו על פתרון מסתמן וכיצד אתם יכולים לסייע.  [רמז – למדוד כמה יש ולאשר מה לא מסוכן]
סימון מוצרים החברות מסמנות סימונים שונים ומשונים – נא שילחו לי תמונות/צילומים של סימונים ואזהרות   במיוחד חריגות ואעלה את ה"מוצלחות" שבהן לאתר. לאחרונה ראיתי חטיף עליו נכתב "עלול להכיל אלרגנים שונים" …!! מה אדם עם אלרגיה רק לפירות ים אמור לעשות עם זה????

עדכון חדשות

לקרוא וללמוד להתמודד עם מחלות אלרגיות

הורים לילדים עם אלרגיה למזון

31 יולי 2009, נכתב לראשונה ע"י פרופ' יצחק כץ הפוסט מתעדכן, לאחרונה ב10 לנובמבר 2022.  בשלהיי שנת 2008 עלתה ההצעה להקציב "סייעת" לכל ילד (נדמה לי עד גיל תשע שנים) אשר סובל מאלרגיה למזון. התנגדתי להקציב סייעות לילדים אלרגיים והצעתי פתרונות אלטרנטיביים. כיום כולם מבינים שהייתה טעות שעלתה מיליארדים של שקלים ללא כל תועלת.    […]

חלב – אלרגיה וליחה – מיתוסים מול מציאות

  נכתב ע"י פרופ' יצחק כץ ב31 ביולי 2009, ועודכן, סגנון בלבד, בדצמבר 2022. חלבון חלב הפרה הנו, בד"כ, המזון הראשון בו ניתקל התינוק. אם לאחר שמפסיק לינוק, אם במהלך ההנקה וכמה שזה נשמע מפתיע עוד לפני ההנקה. מסתבר, כי במעל ל 50% מהמקרים בהם האם מדווחת על "הנקה בלבד" במשך כך וכך שבועות/חודשים, תחקור […]

מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

31 באוגוסט 2022ע"י פרופ' יצחק כץ למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו […]

מה גורם לאלרגיה וכיצד מאבחנים אלרגיה

עדכון 31 באוגוסט 2022   ע"י פרופ' יצחק כץ   אני לא יודע בנוגע לאהבה אבל אלרגיה היא באמת עניין של גיאוגרפיה. גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. אין רופא אשר קורא ספרות רפואית מערבית ובמיוחד אמריקאית שאינו מכיר את השיח המכונה Ragweed (אמברוזיה). שיח זה משמש כסמן אלרגי עיקרי בחוף המזרחי בארה"ב. […]

טען עוד